YAŞADIĞIM BİNAYI KENTSEL DÖNÜŞÜME VE YIKIM SÜRECİNE NASIL SOKARIM ?
Çok eski ve depreme dayanaksız olduğunu öngördüğünüz yapılarınız Kentsel dönüşüm kapsamına girebilir mi anlamak için öncelikle yapınıza yetkili kuruluşlar tarafından “Deprem Risk Raporu” almalısınız.
Yapı, lisanslı kurum veya kuruluş tarafından incelenerek risk tespit raporu tanzim edilir ve hazırlanan rapor incelenmek üzere 10 iş günü içinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilir.
Rapor, müdürlük tarafından incelenir. Eksik veya yanlış hazırlanmış olan raporlar düzeltilmesi için lisanslı kuruluşa iade edilir.(Geri Bildirim)
– Lisanslı kuruluş, riskli yapı tespit raporunda müdürlük tarafından tespit edilen eksik ve yanlış hususları, geri bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde düzelterek müdürlüğe sunmak zorundadır.
– İlgili Yönetmeliğe uygun olarak hazırlanmış raporlar kabul edilir ve sistem üzerinden de onaylanır.
– İlgili tapu müdürlüğünce, söz konusu yapı ile ilgili olarak tapu kütüğüne “riskli yapı” belirtmesi işlenir ve durum hak sahiplerine tebliğ edilir.
– Hak sahiplerine yapılan tebligatta, “yapının riskli olarak tespit edildiği, tebligat tarihinden itibaren 15 gün içinde riskli yapı tespitine karşı müdürlüğe itiraz dilekçesi verilebileceği, 60 günden az olmamak üzere idarece belirlenecek süre içinde yapının yıktırılması gerektiği” hususları yer alır.
DEPREM RİSK RAPORU İÇİN GEREKLİ BELGELER
- Başvuru Dilekçesi
- Tapu Fotokopisi
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Tapudan alınmış Bina Kat Maliklerinin Hisse Oranlarını Gösterir Belge/ Takyidat
- Belediye Arşivinden; Binanın Statik Projesi veya Statik Proje Olmadığına Dair Resmi Yazı
- Belediyeden; UAVT ( Ulusal Adres Veri Tabanı ) Yazısı ( Yerleşim Yeri Adresi Doğrulama Yazısı )
- Belediyeden; Emlak Vergi Beyannamesi
- Başvuruda bulunan Şirket ise; Şirket Vergi Levhası, İmza Sirküsü ve Şirket Yetkilisi Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Başvuruda bulunan Vekil ise; Vekaletname ve Vekilin Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Bu Belgeler ile örnek dilekçeyi doldurarak Lisanslı Bakanlık Yetkili Kuruluşlarına (Özel Yetkili Laboratuvarları olan Kentsel Dönüşüm ve Mühendislik firmaları) başvuruda bulunduğunuzda yapınız için çalışmalara hemen başlanacaktır.
Risk tespiti yaptırmak için hak sahiplerinin 2/3 çoğunluğunu almaya gerek yoktur. Hak sahiplerinden(maliklerden) birinin gitmesi yeterlidir.
DEPREM RİSK RAPORU İÇİN YAPINIZDA YAPILAN TEKNİK ÇALIŞMALAR
- Yapınızın Projesine göre yerinde tespiti;
- Binanızın Mevcut Projesi yok ise binanızın taşıyıcı sistem rölövesinin hazırlanması;
- Bina beton kalitesinin belirlenmesi için katlardan karot ile beton örneği alınması;
- Karot ile alınan beton örneklerinin Bakanlık Lisanslı Yapı Laboratuvarlarında Beton Dayanım Testlerinin yapılması ve raporlanması;
- Röntgen Cihazı ve Pas payı açılarak betonarme kolon, kiriş ve perdelerin donatı çap ve adetlerinin tespiti;
- Röntgen Cihazı ile Betonarme kolon, kiriş ve perdelerde etriye sıklığının tespiti;
- Binanızın oturduğu zeminin (kalitesi) taşıma kapasitesi, binanın bulunduğu alanın depremselliğinin belirlenmesi için zemin etüd raporunun hazırlanması;
- Binanız taşıyıcı sisteminin bilgisayarda 3 boyutlu modellenip, statik, dinamik, deprem hesaplarının yapılması ve Bina Deprem Performansının belirlenmesi
- Yapılan tüm çalışmalar sonucu İlgili Yönetmelik ve Bakanlık Teslim Formatına göre bina Deprem Risk Raporunun ( Riskli Yapı Tespit Raporu) hazırlanması.
RİSK TESPİTİ YAKLAŞIK MALİYETİ NE KADAR ?
10 kata kadar Bodrum ve normal kat numunesi alınır |
Toplam = 3500-5000 TL |
11 kat ve üzeri her kattan numune alınarak |
Kat başı = 2000-2500 TL |
Örnek 1: 5 katlı bir bina için |
3500-5000 TL fiyat aralığı |
Örnek 2: 10 kat bir bina için |
3500-5000 TL fiyat aralığı |
Örnek 3: 12 katlı bir bina için |
2000 x 12 = 24.000 TL yaklaşık |
RİSKLİ OLAN YAPININ YIKIM SÜRECİ
- Riskli olduğu kesinleşen yapıların yıktırılması için müdürlük tarafından idaresine (Belediye veya İl Özel İdaresi) yazı yazılır.
- İlgili idare tarafından tebligat yoluyla riskli olarak tespit edilen taşınmazın maliklerine 60 günden az olmamak üzere süre verilerek yapının yıktırılması istenir.
- Yapı maliklerinin müracaatı üzerine, idare tarafından yıkım ruhsatı düzenlenir.
- İdare tarafından, maliklerden en az birinin başvurusu ile “yıkılacak yapının tahliye edildiğine ve elektrik, su ve doğalgaz hizmetlerinin kapatıldığına dair ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış belgelerin sunulmasına istinaden” diğer maliklerin muvafakati aranmaksızın, 6 iş günü içerisinde yıkım ruhsatı düzenlenir.
- Verilen süre içinde yapının yıktırılıp yıktırılmadığı kontrol edilir ve yapı yıktırılmamış ise “yapının idari makamlarca yıktırılacağı” belirtilerek, 30 günden az olmak kaydıyla ek süre verilir.
YIKIM RUHSATI İÇİN İSTENİLEN BELGELER
- Dilekçe (TC kimlik ve telefon numaralarının yazılması, adresin, e-mail adresinin, sicil numarasının ve hangi yönetmeliğe göre incelendiğinin yazılması zorunludur)
- Tapu
- İSKİ, İGDAŞ, BEDAŞ’tan kesime ait sonuç yazıları
- Şantiye şefinin yıkıma ait noter onaylı sorumluluk beyanı
- Müteahhit ticaret sicil kaydı
- Yapı sahibinin ikametgahı
- Yapının boşaltılmış olduğunun belgelenmesi
- Yapıda ikamet olmadığının belgelenmesi
YIKIM RUHSATI ALMADAN ÖNCE BİR YIKIM FİRMASI VE YAPI MÜTEAHHİDİ BULMALISINIZ
Yıkım ruhsatı için hazırlık yaparken öncelikle binanızı yapacak bir Müteahhit firma ve de binanızı YIKACAK bir Yıkım firması bulmanız gerekiyor. Kentsel dönüşüm kapsamında binanızı yeniden inşa edecek İnşaat Firmalarını çok iyi seçmelisiniz. Daha fazla kat alabilmek için ucuz ve mühendislikten uzak Müteahhit Firmalardan uzak durmalısınız.
Bulacağınız Yıkım Firması ise Yıkım işlemini yapacak yeterli iş makinesi parkına ve Donanımlı teknik ekibe sahip olmalıdır. Yıkım firması ayrıca gerekli sertifika(Kalite Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Çevre Yönetim Sertifikaları) ve belgelere de sahip olmalıdır.
Asya Grup olarak ekibimizde deneyimli yöneticilerimizin yanında; Mühendis, Tekniker, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, işinde deneyimli iş makinesi operatörleri bulundurmaktayız.Yıkım işlemini uzman ekibimizle güvenli ve hızlı bir şekilde yapmaktayız.
YIKIM FİRMASI OLARAK SİZE NASIL HİZMET VERİYORUZ ?
Öncelikle yıkılacak binanızı teknik ekibimizle inceleyip, gerekli ölçümleri yapıp planlamamızı yapıyoruz ve yıkım işlemlerine başlıyoruz.
Yıkımdaki Maliyet Sistemlerimiz :
- Yapıdan çıkacak malzemeler ve bir miktar para karşılığı yıkım
- Hurda malzemeyi almadan üzerine para alacağımız yani yapı sahibinin para vereceği ve karşılığında hurdaları alacağı yıkım
- Yalnız hurda malzemeleri alacağımız, para almayacağımız bedelsiz yıkım.
Bu üç seçenekten birini seçmek için şu koşullara göre hareket ederiz :
Yapınızın kat sayısı ve türü:
Yapınızın yığma, betonarme, tek katlı müstakil, çelik, az katlı, çok katlı şeklinde oluşu tamamen hurda ve moloz hesapları yaparken değindiğimiz önemli noktalardır. Bu durumların hepsi yapı maliyet ve karını etkilemektedir.
Bulunduğu sokakta iş makinası ve hafriyat kamyonu çalışabilme durumu:
Yapınızın bulunduğu konumda dar sokaklar, yokuşlar ve bunların üzerinde de park etmiş araçların olması gibi olumsuzluklar yıkım yaparken iş makinesinin yaktığı yakıtı, çalıştığı süreyi, daha çok iş gücü ve çalışan işçilerin daha fazla saat çalışıp daha çok yevmiye almasına sebep olduğundan maliyetler bu kıstaslar göz önüne alınarak belirlenir.
Ayrıca hafriyat kamyonunun sokaklara rahatça girip çıkabilmesi de önemli unsurdur. Yıkımdan sonra çıkan molozlar bu kamyonlar ile döküm sahalarına taşınmaktadır. Bu taşıma maliyeti de toplam maliyete eklenen ayrı bir unsurdur.
Yapınızın sağında, solunda, arkasında bitişik mesafede başka yapı varsa:
Yıkım yaparken iş makineleri rahat hareket edebilmeli. Eğer bitişik nizamlı bir yapıya sahipseniz bitişik taraflardaki duvar ve taşıyıcı elemanlar direkt iş makinesi ile yıkılamaz. İlk olarak iki bina arasına parça düşme ve sıçramasına karşı tahta perde yapılır. En üst kattan başlanarak öncelikle insan gücüyle motorlu kırıcılar veya balyoz kullanarak duvarlar yıkılır. Bu yöntemin adı “El ile Yıkım” yöntemidir. Sonra ana taşıyıcı elemanlara geçilir. Kolon, kiriş, döşeme gibi elemanlar da motorlu kırıcılar ile kırılır ve kat kat aşağı inilmiş olunur. Eğer bina büyüklüğü ve dayanıklılığı yetiyorsa Mini makine dediğimiz küçük tonajlı ekskavatörler devreye girer. Kat içlerine girerek yine en üst kattan aşağı kırarak iner.
Yapıdan yeterince hurda ve değerli malzeme çıkıyor mu?
Yapınız tek katlı yığma yapısı ise demir/çelik, bakır ve alüminyum kablolar gibi hurda malzemeler çıkmaz. Bu sebeple karşılığında para alırız.
İki veya üç katlı ise de yeterince hurda ve türevleri çıkmaz. Bu sebeple ya sadece para alırız ya da hurda + para alırız.
Beş ve üzeri normal ve yüksek katlı betonarme binalarda da hurda ve türevleri yeterince çıkıyorsa yalnız hurda karşılığı yıkım yaparız.
Tabi ki yapıların içlerinde bulunan geri dönüştürülebilir malzemeleri de (Petek, radyatör, kombi, dolap, kapı, pencere, banyo ve tuvalet malzemeleri de hurda ve türevleri grubuna dahil ediyoruz.
Yapınız büyük Çelik Konstrüksiyon bir yapı ise de çıkan çelikler karşılığı üzerine biz para vererek veya miktarı az ise çelikler yerine üzerine para alacağımız şeklinde de yıkımını yapmış oluruz.
Yapıda zararlı kurşun bazlı Asbest malzemeler varsa
İnsan sağlığı için zararlı, yıkım esnasındaki tozlarla solunduğunda zehirleyici ve öldürücü etkisi olan asbest içerikli malzemeler özel ekiple ve koruyucu kıyafetler ile yıkılacak yapıdan uzaklaştırılır. Asbest, alçı ve alçıpan malzemelerde, çimento, parke, dış cephe yalıtım malzemelerinde vs. bulunabilir. Bu malzemelerden örnekler alınır, laboratuvarlarda incelenir ve yapıda asbest olup olmadığına bakılır. Varsa yapıdan özel yöntemlerle koruyucu kıyafetler ile sökülür ve uzaklaştırılır. Bu durum da maliyet unsurlarından birisidir.
Kullanılacak İş Güvenliği malzemeleri:
Yapıda yıkıma başlamadan önce bulunduğu konumda çevre güvenlik önlemleri alınır. Yapı etrafı galvaniz sac levhalar ile çevrilir. Yapı etrafı gerekiyorsa branda ile kaplanır. Bitişik nizamlı veya yakın mesafede de olsa bina varsa, yol ve cadde üzeri ise herhangi bir parça düşmesi ve sıçramasına karşı tahta perde yapılır. Ayrıca yıkım esnasında toz çıkmaması için su tankeri ile yıkım esnasında su sıkılır. Bu durumların hepsi yıkım maliyetine artı kalem olarak yazılmaktadır.