Hurda Nitelikli Malzemelerin Geri Dönüştürülmesi

HURDA NİTELİKLİ MALZEMELERİN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMESİ, KAZANIMI VE EKONOMİYE KATKISI

HURDA NEDİR ?

Hurda; “parçalanmış, döküntü durumuna gelmiş, işe yarayamayacak derecede bozulmuş, zarar görmüş” şeklinde tanımlanmaktadır.

Genel uygulamada ise hurda; her türlü metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurdasını, bunların hurda halindeki karışımlarını, ana malzeme veya onarılmak suretiyle üretim amaçlarına uygun olarak kullanılamayacak haldeki metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam karakterli her türlü ham, yarı mamul ile mamul maddeyi ifade etmektedir.

Hurda tanımı çerçevesinde;

  1. Demir, bakır, alüminyum, pirinç, kurşun, teneke, çelik, çinko, pik, sarı, bronz, nikel, kızıl, lehim, mangan-tutya, antimon ve benzeri her türlü metaller,
  2. Bu metallerin alaşım, bileşim ve cürufları,
  3. İmalathane ya da fabrikalarda imalat sırasında ortaya çıkan metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar ile standart dışı çıkan metal ürünler,
  4. İzabe tesislerinden çıkan standart dışı metal ham maddeler, yarı mamuller, hadde bozukları ve benzerleri “hurda metal” kabul edilir.

GERİ DÖNÜŞÜM

Demirden kâğıda kadar toplanılan birçok atığı yeniden sanayinin kullanımına sunan geri dönüşüm, çok sayıda sanayicinin hammadde ihtiyacını karşılamakta, ithalatın kısmen de olsa önüne geçmektedir. Bu suretle milli servetin yurt dışına transferi engellemiş olup doğal kaynakların tasarrufuna katkı sağlamaktadır. Doğada kaybolması uzun yıllar alan plastiği de kapsayan geri dönüşüm, ekonomik katkının yanı sıra çevrenin korunmasında da önemli rol üstlenmektedir.

Atıkların ham madde olarak kullanılması ile; hurda kâğıdın tekrar kâğıt imalatında kullanılması hava kirliliğini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltmaktadır. Kâğıt geri dönüşümü ile hammadde kullanarak sıfırdan kâğıt üretme işlemlerine kıyasla, %60 enerji tasarrufu, %80 su tasarrufu ve %95 hava kirliliği azalımı sağlanabilmektedir. Plastiği geri dönüştürmek, hammaddelerinden plastik üretmekten %80-90 daha az enerji tüketimi sağlamaktadır. Atık camın geri kazanılmasıyla %25 oranında enerji tüketiminde azalma, %20 oranında hava kirliliğinde azalma, %80 oranında maden atığında azalma ve %50 oranında da su tüketiminde azalma sağlanabilmektedir.

1 kilogram demir üretimi için 200 kilogram maden işleniyor. 1 kilogram demiri 2 kilogram e-atık projesinden elde etmek mümkündür. Demir çelik sektörünün ham madde olarak girdilerini oluşturan hurda demirin yaklaşık %90’nı ithal edilmekte %10’nu ise iç piyasadan karşılanmaktadır.

Ülkemiz, malzeme verimliliğinde OECD’nin çok altındadır. Kentsel atıkların yaklaşık %90’ı arazi dolgusuna gitmekte, ancak küçük bir miktarı geri kazanılmaktadır. Kaynakta ayrı toplama oranlarının düşük olması, geri dönüşüme verilen önem ve bilincin az olmasından kaynaklanmaktadır. Avrupa ülkelerinde ortalama geri dönüşüm oranı %39 iken, ülkemizde bu oran %1 civarındadır.

Bizler ASYA GRUP A.Ş. olarak hem Milli Servetin kayıtlı haliyle ülkemizde kalmasını sağlamak amacıyla aynı zamanda Çevreye, Dünyamıza ve Geleceğimize verdiğimiz değerlerle, çalışma sahalarından çıkan ve geri kazanımı sağlanabilecek tüm madde, malzeme ve hurdanın Geri Dönüşümü için gerekli çalışmaları yapmakta, bunların geri kazanımı sağlayarak enerjiden tasarruf ve ülkemize ekonomik olarak katkı sağlama uğraşını vermekteyiz.

Daha temiz bir çevre, kazanılmış ekonomi ve geri dönüşümün gelecek nesillere daha temiz ve yaşanılır bir dünya bırakacağının bilinciyle hareket etmekten gurur duymaktayız.